UPPSC Prelims Exam 2009 Solved paper  
PART-1 
1. Consider the following statements about the Preamble of the Constitution and state which of them are correct with the help of given codes 
1. The objective resolution pro posed by Pt. Nehru ultimately became the Preamble. 
2. It is not justiciable in nature. 
3. It cannot be amended. 
4. It cannot override the specific provisions of the Constitution. 
Codes: 
(A) Only land 2 
(B) Only l, 2and 4 
(C) Only 1,2 and 3 
(D) Only2 ,3 and 4 
Ans:B 
2. The Union Parliament can also legislate on a subject of State List 
1. To give effect to international agreement. 
2. With the consent of the State concerned. 
3. During President’s rule in the State. 
4. In the national interest, when Rajya Sabha passes a resolution to this effect by a 2/3 rd majority. 
Select the correct answer from the codes given below 
Codes: 
(A) 1,2 and 3 
(B) 2, 3and 4 
(C) 1,2 and 4 
(D) All the four 
Ans:D 
3. SEZ Act was passed by the Parliament in the year? 
(A)       2004 
(B)       2005 
(C)       2006 
(D) None of the above 
Ans:B 
4. The Governor of a State can act independent of the advice of the Council of Ministers in? 
1. Asking the Government to prove its majority in the Assembly. 
2. Dismissing a Chief Minister. 
3. Reserving a bill for the consideration of the President of India. 
4. Returning the bill passed by the legislature for reconsideration.
5. Seeking the opinion of the High Court. 
Select the correct answer from the codes given below 
Codes: 
(A) 1,2,3 and 4 
(B) 2,3,4 and 5 
(C) 1,2,4 and 5 
(D) All the Five 
Ans:A 
5. Mayor of a city in Uttar Pradesh - 
1. Is first citizen of the city. 
2. Is ex-officio member of the Municipal Corporation. 
3. Is ex-officio Chairman of the Executive Committee. 
4. Exercises full control over the executive machinery. 
Select the correct answer from the codes given below— 
Codes: 
(A) 1 and 2 
(B) 1 ,2 and 3 
(C) 2,3 and 4 
(D) All the four 
Ans:D 
6. Planning was considered a pre requisite— 
1. For balanced socio-economic development. 
2. For extending the benefits of development in an even manner. 
3. For focusing on removal of regional disparities. 
4. For maximizing the utilization of available resources. 
Select the correct answer from the codes given below— 
Codes: 
(A) l and 2 
(B) 1,2 and 3 
(C) 2, 3and 4 
(D) All the four 
Ans:D 
7. India in recent past has succeeded in attracting large foreign investments in? 
1. Life Insurance Business 
2. Banking Sector 
3. Automobiles Sector 
4. Film-making 
5. Medical Tourism 
Select the correct answer from the codes given below— 
Codes: 
(A) 1, 2 and 3 
(B) 1,3 and 4 
(C) 2, 3 and 4 
(D) 2,3,4 and 5 
Ans:A 
8. Which of the following statements about Sugar industry are correct? 
1. In the world, India’s share in sugar production is over 15 per cent. 
2. Sugar industry is the second largest agro-based industry in India. 
3. India is the largest consumer of sugar. 
4. India is the largest producer of sugar. 
Select the correct answer from the codes given below— 
Codes: 
(A)       l and 2 
(B) 3 and 4 
(C) 2 and 3 
(D) 1 and 4 
Ans:C
9. Which one of the following is nut a measure of reducing inequalities? 
(A) Minimum-Needs Programme 
(B) Liberalization of economy 
(C) Taxation 
(D) Land Reforms 
Ans:B 
10. The largest item of public expenditure in the Union Budget in recent years has been— 
(A) Defence expenditure 
(B) Interest payments 
(C) Major subsidies 
(D) Capital expenditure 
Ans:B 
11. Consider following statements and Select the correct answer from the codes given below 
1. The term ‘Union of States’ has been used in the Constitution because Indian States have no right to recede. 
2. The S. K. Dhar Commission preferred reorganization of States on administrative convenience rather than on linguistic basis. 
3. The Congress Committee under Pt. Nehru, Sardar Patel and Pattabhi Sita ramayya did not favour linguistic basis for re-organisation of States. 
(A) Only 1 
(B) Only 1 and 2 
(C) Only l and 3 
(D) All the three 
Ans:D 
12. Upnishads were translated into Persian during the reign of? 
(A) Aurangzeb 
(B) Shahjahan 
(C) Jahangir 
(D) Akbar 
Ans:B 
13. Given below are four events connected with India’s struggle for independence. Select their correct chronological order by using the codes given below the events— 
1. Second Round Table Conference. 
2. Karachi Session of Indian National Congress. 
3. Execution of Bhagat Singh 
4. Gandhi-Irwin Pact 
Codes: 
(A)1,2,3,4 
(B) 2,1,3,4 
(C)4,3,2,1 
(D) 2,4,3,1 
Ans:C 
14. Who of the following had called Subhash Chandra Bose as ‘Desh Nayak’? 
(A) Mahatma Gandhi 
(B) Ram Manohar Lohia 
(C) Rabindranath Tagore 
(D) Sardar Vallabhbhai Patel 
Ans:C 
15. Who of the following had presided over the annual session of Indian National Congress held at Lucknow in 1916? 
(A) Annie Besant 
(B) Lala Lajpat Rai 
(C) Motilal Nehru 
(D) A. C. Majumdar 
Ans:D 
16. Who of the following presided over the session of Indian National Congress when resolution of ‘Poorna Swaraj’ was passed? 
(A) Dadabhai Naoroji 
(B) Jawaharlal Nehru 
(C) Lala Lajpat Rai 
(D) Surendranath Banerjee 
Ans:B 
17. Aruna Asaf Ali was connected with which one of the following movements as a woman organiser of underground activity? 
(A) Civil Disobedience Movement 
(B)Non Cooperation Movement 
(C) Quit India Movement 
(D) Swadeshi Movement 
Ans:C 
18. The cardinal features of political system in India are— 
1. It is a democratic republic. 
2. It has a Parliamentary form of Government. 
3. The supreme power vests in the people of India. 
4. It provides for a unified authority. 
Select the correct answer from the codes given below— 
Codes: 
(A) l and 2 
(B) 1,2 and 3 
(C) 2,3 and 4 
(D) All the four statements are Correct 
Ans:D 
19. Who among the following leaders was the supporter of ‘Swadeshi’? 
(A)Arbindo Ghosh 
(B)Pheroz Shah Mehta 
(C)Dadabhai Naoroji 
(D) Subhash chandra Bose 
Ans:A 
20. Given below are two statements 
Assertion (A) : Political parties are the life blood of democracy. 
Reason (R) : People generally curse political parties for poor governance. 
In the context of the above, which one of the following is correct? 
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 
(C) (A) is true, but (R) is false 
(D) (A) is false, but (R) is true 
Ans:B 
21. Which one of the following pairs about the subject and the respective list under the Constitution of India is not correctly matched? 
Subject             List 
(A)Forests—Concurrent List 
(B) Stock Exchange—Concurrent List 
(C) Post Office Saving Bank—Union List 
(D) Public Health—State List 
Ans:B 
22. ‘Right to Equality’ finds a place in the Constitution under— 
1.Article 13 
2. Article 14 
3.Article 15 
4. Article 16 
Select the correct answer from the codes given below— 
Codes: 
(A)1 and 2 
(B) 1,2 and 3 
(C) 2,3 and 4 
(D) In All the four 
Ans:C 
23. Centre-State relations in India are dependent upon— 
1. Constitutional provisions 
2. Conventions and practices 
3. Judicial interpretations 
4. Mechanisms for dialogue 
Select the correct answer from the codes given below— 
Codes: 
(A)       l and 2 
(B)       1,2and3 
(C)       2,3and 4 
(D)       All the four 
Ans:D 
24. The Preamble of the Indian Constitution adopted on 26th 
November, 1949 did not include the terms— 
1. Socialist 
2. Secular 
3. Integrity 
4. Republic 
Select the correct answer from the codes given below— 
Codes: 
(A) 1,2 and 3 
(B) 2, 3and 4 
(C) 1, 2 and 4 
(D) 3 and 4 
Ans:A 
25. Poverty level in India is established on the basis of—
(A) Pet capita income in different States
(B) House-hold average income
(C) House-hold consumer expenditure
(D) Slum population in the country 
Ans:C 
26. In which one of the following places, the cave temples built by the Rashtrakutas in the Ellora mountains are located?
(A) Aurangabad (Maharashtra)
(B) Nasilc (Maharashtra)
(C) Gwalior (Madhya Pradesh)
(D) Colconda (Andhra Pradesh) 
Ans:A 
27. “Let no man ask a man’s sect or caste.” This statement has been given by—
(A)Kabir
(B) Ramananda
(C) Ramanuja
(D) Chaitanya 
Ans:A 
28. ‘Tamasha’ is the famous folk form of musical theatre and belongs to—
(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Bihar 
Ans:C
29. Musical instrument ‘Tabla’ was introduced by—
(A) Adil Shah
(B) Amir Khusrau
(C) Tansen
(D) Baiju Bawara 
Ans:B
30. Non-performing assets in commercial banks means—
(A) Bank deposits which are not invested
(B) Capital assets not in use
(C) Loans in which interest or principal amount is not recovered
(D) Low-interest rate loans 
Ans:C
31. Base year for estimation of Gross Domestic Product at constant prices in India, at present, is—
(A) 1999-2000
(B) 2000-2001
(C) 2002-2003
(D) 2006-2007 
Ans:A 
32. The total number of Puranas are
(A) 12
(B) 16
(C) 18
(D) 20
Ans:C 
33. Consider following statements about Rashtriya Krishi Vikas Yojana and state which one of them is incorrect?
(A) It was launched during 2007-08
(B) It envisages an outlay of Rs. 2,500 crores for the Eleventh Five Year Plan
(C) Additional Central assistance under the scheme would be available as 80% grant to the States
(D) Activities under the Yojna include integrated development of Food crops, Agriculture mechanisation, development of Rainfed farming etc. 
Ans:C
34. Consider following statements—
1. A watershed development fund has been established with a total corpus of Rs. 200 crores.
2. The objective is to undertake integrated watershed development in selected 100 districts.
3. Under the scheme 2/3 rd of amount is given for grant based projects in the State.
With the help of given codes, find which of the above statement(s) is/ are correct.
Codes:
(A)Only l
(B) l and 2only
(C) 1,2 and 3
(D) 2 and 3only 
Ans:C 
35. What was the name of Ujjain in ancient times?
(A) Takshila
(B) Awantika
(C) Indraprashtha
(D) None of the above 
Ans:B
36. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Kalinga Award—Popularization of Science
(B) David Cohen Award— Literature
(C) Borlaug Award —Agriculture
(D.) Pulitzer Prize—Progress in religion 
Ans:D
37. Which one of the following parts of Mentha possesses maximum oil percentage?
(A)Root
(B) Stem
(C)Leaf
(D) Flower 
Ans:C
38. Balance of Payment includes—
(A) Visible Trade
(B) Invisible Trade
(C) Debts
(D) All the above
Ans:D 
39. Now, packaging has assumed importance because—
(A) It provides protection to products
(B) It makes products attractive
(C) It increases credibility of the product
(D) It provides all the above
Ans:D
40. The Bank rate is the rate at which—
(A) A bank lends to the public
(B) The RBI lends to the public
(C) The RBI gives credit to the commercial banks
(D) The Government of India lends to other countries
Ans:C
41. ‘Nitrogen use efficiency’ in crop production may be enhanced by ?
(A) Split application of fertilizer
(B) Use of nitrogen inhibitors
(C) Use of slow release fertilizers
(D) All the above
Ans:D
42. Research and development of farm tools and machinery are being carried out by Central Institute of Agriculture Engineering which is located at—
(A) Pant Nagar
(B) Bhopal
(C) New Delhi
(D) Ranchi
Ans:B 
43.The National Agriculture innovation Project is being implemented by ICAR with credit assistance from World Bank. It has got how many components?
(A) Only one component
(B) Two components
(C) Three components
(D) Four components
Ans:D 
44. Rajiv Gandhi Environment Award is given four outstanding contribution to?
(A) Afforestation and conservation of waste land
(B) Neat technology and development
(C) Wildlife conservation
(D) Writing of Hindi books on Environment 
Ans:B 
45. Given below are two statements
Assertiqn (A) Natural vegetation is the true index of climate.
Reason (R) Water-loving plants are found in moist climate.
In the context of the above, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans:A 
46. In October 2009, a decision has been taken to shift the wholesale Price Index base year from 1993-94 to?
(A) 2001-2002
(B) 2002-2003
(C) 2003-2004
(D) 2004-2005
Ans:D 
47. Which of the following conditions indicate the impact of global warming?
1.Melting of glaciers.
2.Rise in sea level.
3. Changes in weather condi lions
4. Rise in global temperature.
Select the correct answer from the codes given below—
Codes:
(A) l and 2
(B)1,2 and 3
(C)2,3 and 4
(D)All the four
Ans:D 
48. Tree cover is maximum in?
(A) East Deccan
(B) Northern Plains
(C) West Coast
(D) East Coast
Ans:C 
49. As per 2001 Census, arrange the following States/ Union Territories in descending order of population
(A) Chandigarh – Puducherry – Sikkim – Mizoram
(B) Chandigarh – Puducherry – Mizoram – Sikkim
(C) Puducherry – Chandigarh – Mizoram – Sikkiin
(D) Puducherry – Chandigarh – Sikkim- Mizoram
Ans:C 
50. Arrange the following States in the descending order of literacy as per Census Report of 2001 and select the correct answer from the codes given at the end—
1. Kerala
2. Manipur
3. Tamil Nadu
4. Himachal Pradesh
Codes:
(A)1,4,3,2
(B)4,1,3,2
(C)2,4,1,3
(D) 1,2,4,3
Ans:A 
51. Which of the following statements about Radioactive pollution are correct?
1. It causes hereditary change in the animals.
2. It causes disbalance among different minerals in the soil.
3. It hinders blood circulation.
4. It causes carcinogenesis.
Select the correct answer from
the codes given below—
Codes:
(A)l and 2
(B) l and 4
(C) 1,3 and 4
(D)) 2,3 and 4
Ans:C 
52. Which one of the following years is known as the ‘Year of the Great Divide’ with regard to population, after which there has been a continuous and rapid growth in India’s population?
(A) 1911
(B) 1921
(C) 1941
(D) 1951
Ans:B 
53. Among the following 4 cities (Principal Corporation) which one had the least population as per 2001 census?
(A) Kanpur
(B) Lucknow
(C) Agra
(D) Varanasi 
Ans:D 
54. Which of the following conditions determine an area as urban as given in the Census Report of 2001?
1. Its minimum population will have to be 5,000.
2. The minimum percentage of its working male population, engaged in non-agri cultural work, will have to be 75.
3. The density of its population will have to be at least 400 persons for sq. km.
4. It will have to have a minimum area of 10 sq. km.
Select the correct answer from the codes given below
(A)l and 2
(B) 1,2 and 3
(C) 2,3 and 4
(D) All the four Statements 
Ans:B 
55. The percentage of urban population in India according to Census 2001, is?
(A) 20.8
(B) 25.7
(C) 27.3
(D) 27.8
56. Which one of the following Union Territories in India has the sex ratio (number of females per1000 males) above 1000?
(A) Puducherry
(B) Delhi
(C) Chandigarh
(D) Lakshadweep
Ans:A 
57. Given below are two statements—
Assertion (A) : The dividing line between village and town begins to be passed with the presence of traders and manufacturers.
Reason (R) : The traders and manufacturers wholly depend on village resources.
in the context of the above, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of(A)
(B) Both (A)and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans:D 
58. Who of the following received Lachchu Maharaj Award for
Kathak Dance at its ceremony in September, 2009?
(A) Madhuri Dixit
(B) Rekha
(C) Kunkum Dhar
(D) Asha Parekh 
Ans:D
59. The first High/Supreme Court Judge, who voluntarily made public his assets, is?
(A) Justice D. V. Shyalendra Kumar
(B) Justice K. Chandru
(C) Justice K. Kannan
(D) Justice U. C. Srivastava 
Ans: C 
60. Which of the following items of works are included in Bharat Nirman ? Find your answer with the help of given codes.
1. Accelerated irrigation benefits programme.
2. Inter-linking of River projects.
3. Scheme for repair, renovation and restoration of water bodies.
4. Rehabilitation of displaced persons due to irrigation projects.
Codes:
(A) Only land 2
(B) 1,2 and 4 only
(C)1,2 and 3 only
(D) All the four 
Ans:C 
PART-2 
1. The Committees set up by GOI have identified 5 new sites for Nuclear Parks. Of these five, which site has been allotted to AREVA of France?
(A) Kowadi
(B) Mithi Virdi
(C) Jaitapur
(D) Haripur
Ans: C
2. Who amongst the following became the only sports person to have been awarded all the three
major sports awards viz. Drona charya Award, Rajiv Gandhi Khel Ratna Award and Arjuna Award?
(A) Prakash Padukone
(B) Sanjeev Kumar Singh
(C) Harika Dronavali
(D) Pullela Gopichand
Ans: D 
3. U.S.A. and Indian forces carried out a joint ‘Yudha Abhyas’ in October 2009. In which State of India it was carried out?
(A) Arunachal Pradesh
(B)Uttar Pradesh
(C) TamilNadu
(D) Maharashtra 
Ans:B
4. Musicians like Tansen, Baiju Bawra and Gopal Naik received training from Swami Haridas. How many main ‘Sangeet Archana Kendras’ have been established by followers of Swami Haridas?
(A)5
(B)4
(C)3
(D)2
Ans:D
5. Among the World’s 100 most powerful women those included from India in Forbes Power List recently (2009) ar?
1. Sonia Gandhi
2. Shabana Azmi
3. Pratibha Patil
4. Chanda Kochchar
5. Kiran Mazumdar-Shaw
Select the correct answer from the codes given below—
Codes:
(A)1 and 2
(B) 1,2 and 3
(C) 1,4 and 5
(D) 2,3,4 and 5 
Ans:C
6. Scientists of Britain have built ‘Gravity Tractor’. Identify the same from the following
(A) A double storeyed ‘Jugaad’ type tractor trolley to be used in public transport
(B) A tractor with a mechanism to sweep public roads and is economical to run
(C) A bullet train run on the principle of earths’ gravity with the help of powerful magnets
(D) A space craft with a mechanism which would check asteroids from hitting the earth 
Ans:D
7. In the first week of October 2009, I.C.C. announced its World ODI team of the year. Who among the following Indians is not included in the team?
(A) Virendra Sehwag
(B) Yuvraj Singh
(C) Sachin Tendulkar
(D) M. S. Dhoni 
Ans:C
8. Kanya Vidya-Dhan Yojna pro posed to give Rs. 20,000 to a girl student for pursuing further studies after passing class
(A)V
(B)VII
(C)X
(D)XII 
Ans:D
9. Which one of the following is not a folk song of UP.?
(A) Dhola Maru
(B) Rasia
(C) Birha
(13) Kajari 
Ans:A
10. Identify one from the following who is not associated with Kathak dance—
(A) Bindadeen
(B) Shambhu Maharaj
(C) Lachchu Maharaj
(D) Dhruvtara Joshi 
Ans:D
11. Find which folk music does not match with the place
(A) Kajari — Banaras (Varanasi)
(B) Birha — Kanpur
(C) Holi—.Brij
(D) Nautanki — Hathras 
Ans:B
12. Given below are two statements—
Assertion (A): ‘Shiksha-Mitra Yojna’ provides opportunity to rural youth to serve their own villages by providing education.
Reason (R) : Its objective is to maintain teacher-taught radio as per norms.
In the context of above, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R are true and (R) is the correct explanation
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct expla nation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans:B 
13. Identify the district in U.P. which has not been selected for Sodic Land Reclamation Project-II funded by World Bank.
(A) Allahabad
(B) Aligarh
(C) Sitapur
(D) Rae Bareilly 
Ans:C 
14. In UP. the Kharif crop is sown during
(A) January-February
(B) April-May
(C) June-July
(D) October-December 
Ans:C 
15. In IPL 2009 the two players who did ‘hat trick’, were—
(A) A. Symonds and A. Nehra
(B) L. Balaji and HarbhajanSingh
(C) R. Sharma and Yuvraj Singh
(D) R. P. Singh and L. Malinga 
Ans:C 
16. Identify the district which does not have an Animal Polyclinic?
(A) Lucknow
(B) Jhansi
(C) Muzaffamagar
(D) Gorakhpur 
Ans:B 
17. In U.P., the famous pilgrim centre of both Jain and Bauddha Dharma is?
(A) Sarnath
(B) Kushinagar
(C) Kausambi
(D) Devipatan 
Ans:C 
18. Which one of the following dances is not correctly matched?
(A) Karma — Mahoba
(B) Dhuriya — Bundelkhand
(C) Dhiwar — Kahar
(D) Natwari — Purvanchal 
Ans:A 
19. The Hathras and Kanpur traditions relate to
(A)Theatre
(B)Classical singing
(C) Folk dance
(D) Kabbadi 
Ans:A 
20. Identify the University in the Private Sector which does not match with the place shown against it—
(A) Maharshi Information Tech nology University —Lucknow
(B) Amity University —Noida
(C) Jagadguru Ram Bhadra charya Vikhand University— Chitrakoot Dhani
(D) Integral University –Lucknow
Ans:A 
21. UPSIDC has established Industrial Parks for specific industries. Identify the Park whose location is not correctly shown—
(A) Bio Technology Park— Lucknow
(B) Apparel Park—Noida
(C) Plastic city —Kanpur
(D) Leather Technology Park—Unnao 
Ans:B 
22. The winner of Ranji Trophy Cricket Championship held in January 2009, was?
(A) Uttar Pradesh
(B) Mumbai
(C) Punjab Eleven
(D) Delhi Eleven
Ans:B 
23. If 3/16th of a tank is filled in 15 minutes, the rest of the tank will be filled in  
(A) 61 minutes
(B) 65 minutes
(C) 79 minutes
(D) 81 minutes 
Ans:B 
24. Which one of the following is not an award given on the National Awards Day?
(A) Rajiv khel Ratna
(B) Arjun Award
(C) Dhyanchand Award
(D) Vishwamitra Award 
Ans:D 
25. The number of parallelograms that can be formed from a set of four parallel lines intersecting another set of three parallel lines will be?
(A) 6
(B) 9
(C) 12
(D)18
Ans:D
26. There are certain number of benches in a class room. If four students sit on each bench then three benches remain unoccupied.
If, however, three students sit on each bench then three students remain standing in the class. The number of students in the class is?
(A) 36
(B) 48
(C) 60
(D) 72
Ans: B 
27. Apart from quinine, which one of the following herbal drug is used to cure malaria?
(A) Arteether
(B) Glace
(C)Lutivit
(D) Cineraria
Ans:A 
28. ‘Chilgoza’ is obtained from the seeds of a species of?
(A)Pine
(B) Palm
(C)Cycus
(D) Deodar
Ans:A 
29. Of the two bulbs in a house, one glows brighter than the other.
Which of the following statement is correct?
(A) The brightness does not depend on resistance
(B) Both the bulbs have the same resistance
(C) The brighter bulb has larger resistance
(D) The dimmer bulb has larger resistance 
Ans:D
30. A third allotrope of Carbon, Fullerene was discovered by a team of 3 scientists who were awarded Chemistry Nobel Prize.
Identify the one who was not a member of that team—
(A) H. W. Kroto
(B) R. F. Curl
(C) R. F. Smalley
(D)Feyman 
Ans:D
31. The atoms, in which the number of protons is same but the number of neutrons is different, are known as?
(A) Isotopes
(B) Isobars
(C) Isomers
(D) Isotones 
Ans:A 
32. A fluorescent tube is preferred to an electric bulb because?
(A) It has a larger light emitting surface
(B) Voltage fluctuations do not affect it
(C) In a tube electrical energy is almost fully converted into light
(D) None of the above 
Ans:C 
33. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Y2K—Computer
(B) Arthritis —Uric Acid
(C) Noise pollution —Decibel
(D) Param 10,000—Land to land missile 
Ans:D 
34. Vinegar is an aqueous solution of?
(A) Oxalic acid
(B) Citric add
(C) Hydrochloric acid
(D) Acetic acid 
Ans:D 
35. The ‘blue moon’ phenomenon occurs—
(A) When two full moons occur in the same month
(B)When four full moons appear in two consecutive months of the same calendar year
(C) When two full moons appear in the same month thrice in a calendar year
(D) None of the above 
Ans:A 
36. Which one of the particles, claimed to have been discovered, can put Albert Einstein’s theory of Relativity to the risk of being proved wrong?
(A) Microwave photons
(B) Neutrinos
(C) Liquid crystal
(D) Light emitting diodes 
Ans:A 
37. Consider the following statements in respect of a jet engine and a rocket—
1. A jet engine uses the surrounding air for its oxygen supply and so is unsuitable for motion in space.
2. A rocket carries its own supply of oxygen in the gas form as fuel.
Which of the above statements is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both l and 2
(D) Neither 1 nor 2 
Ans:C 
38.Enriched uranium are ?
(A) Uranium rods kept under special shield
(B) Natural Uranium in which the component of radio active isotope U235 is artificially increased
(C) Natural Uranium mixed with Thorium
(D) Uranium rods coated with Chromium 
Ans:B 
39. Which of the following laser types is used in a laser printer?
(A) Dye laser
(B) Semiconductor laser
(C) Excimer laser
(D) Gas laser 
Ans:B 
40.The inexhaustible source of energy of the stars is due to—
(A) Conversion of Hydrogen to Helium
(B) Conversion of Helium to Hydrogen
(C) Decay of radioactive elements
(D) Excess of oxygen that helps burning and release of energy 
Ans:A 
41 The leaning tower of Pisa does not fall because—
(A) It is tappered at the top
(B) It covers a large base area
(C) Its centre of gravity remains at the lowest position
(D) The vertical line through the centre of gravity of the tower falls within the base 
Ans:D 
42. How much is one barrel of oil approximately?
(A) 131 litres
(B) 159 litres
(C) 179 litres
(D) 201 litres 
Ans:B 
43. While lifting a bucket of water from a well, we feel that the bucket ?
(A) Becomes heavier above the surface of water
(B) Becomes lighter above the surface of water
(C) Looses stability on coming out of water
(D) Has gained mass on coming out of water 
Ans:A 
44. Nutraceuticals are products having—
(A) Nutrient vitamin and minerals
(B) Nutrient protein and fatty acids
(C) Nutritional and toxic effects
(D) Nutritional and medicinal effects 
Ans: D
45. The thermometer suitable to measure 2000°C is?
(A) Gas thermometer
(B) Mercury thermometer
(C) Total radiation pyrometer
(D) Vapour pressure thermo meter 
Ans: C 
46. Given below are two statements—
Assertion (A) : Lighting a candle in space does not produce a flame.
Reason (R) A flame exists due to the pull of gravity.
In the context of above, which one of the following is correct?
(A) Both (A)and (R) are true and (R) is the correct explanation
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true 
Ans: C 
47. A colour-blind man marries a normal woman. The features of colour blindness will appear in his—
(A) Sons
(B) Daughters
(C) Sons’ sons
(D) Daughters’ sons 
Ans: D 
48. A country has become the first country in Asia by sending its SELEN (Selenological and Engineering Explorer) probe in the orbit of Moon.
The country to win this Laurel is?
(A)Japan
(B) China
(C)India
(D) Pakistan 
Ans: A 
49. When soggy biscuits are kept inside the fridge for sometime they become crisp because?
(A) Cooling releases extra moisture
(B) Humidity inside the fridge is low and extra moisture is absorbed
(C) Humidity inside the fridge is high and extra moisture is absorbed
(D) Pressure inside the fridge is high and helps in releasing extra moisture 
Ans: B 
50. The best preserved pillar erected by Ashoka is that of—
(A) Lauria-Nandangarh
(B) Sanchi
(C) Sarnath
(0) Kausambi 
Ans: C 
51. Reasons for the spread of Buddhism included—
1. Simplicity of religion.
2. Special appeal for the downtrodden.
3. Missionary spirit of the religion.
4. Use of local language.
5. Reinforcement of vedic spirit by philosophers.
Select the correct answer from the codes given below
Codes:
(A) 1,2 and 3
(B) 2,3 and 4
(C) 1,2,3 and 4
(D) 2,3,4 and 5 
Ans: C 
52. The rivers around which Indus Valley Civilization existed were—
1.Indus
2. Chenab
3.Jhelum
4. Ganga
Select the correct answer from the codes given below—
Codes:
(A) l and 2
(B) 1,2 and 3
(C) 2,3 and 4
(D) All the Statements are Correct  
Ans: D 
53. Given below are two statements—
Assertion (A) : Mohenjodaro and Harappa cities are dead now.
Reason (R) : They were discovered during excavations.
In the context of the above, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct expla nation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct expla nation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true 
Ans: B 
54. According to the Puranas, original place of the rulers of lunar dynasty was—
(A) Kashi
(B) Ayodhya
(C) Pratishthanpur
(D) Sravasti 
Ans: C 
55. Which one of the following is the correct sequence of persons who occupied the office of the President of India right from beginning?
(A) C. Rajagopalachari, Rajendra Prasad, Zakir Hussain, V. V. Gin
(B) Rajendra Prasad, S. Radha krishnan, V. V. Gin, Zakir Hussain
(C) C. Rajagopalachari, Rajendra Prasad, S. Radhakrishnan, Fakhruddin Ali Ahinad
(D) Rajendra Prasad, S. Radha krishnan, Zakir Hussain, V. V.Giri  
Ans: D 
56. The earliest inscription on stone were in which language?
(A) Pali
(B) Sanskrit
(C)Prakrit
(D) Brahmi 
Ans: C 
57. Who of the following Mughal Emperors was coronated twice?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb 
Ans: D 
58. The World’s most active Volcano
(A)Cotopaxi
(B) Fujiyama
(C)Kilaueu
(D) Vesuvius 
Ans: A 
59. Which one of the following countries is credited with the establishment of ‘Uranium city’?
(A) Australia
(B) Canada
(C)Russia
(D) U.S.A. 
Ans: B 
60. Which of the following are cold ocean currents?
1. Humbolt current
2. Brazil current
3. Oyashio current
4. Canary current.
Select the correct answer from the codes given below—
Codes:
(A) l and 2
(B) 2 and 3
(C) 1,3 and 4
(D) 2,3 and 4 
Ans: C 
61. Which of the following rivers has the largest catchment area?
(A)Narmada
(B) Mahanadi
(C)Godavari
(D) Krishna 
Ans: C 
62. Which one of the following is a warm ocean current?
(A) East Australian current
(B) West Australian current
(C) Benguela current
(D) Peru current 
Ans: A 
63. Which of the following countries are landlocked countries?
1. Afghanistan
2. Hungary
3. Malaysia
4. Switzerland.
Select the correct answer from the codes given below
(A) l and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2,3 and 4
(D) 1,2 and 4 
Ans: D 
64. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar Islands?
(A) Saddle Peak
(B) Mount Thuiller
(C) Mount Diavolo
(D) Mount Koyale 
Ans: A 
65. The State having the highest rainfall by North-East Monsoon is?
(A) Assam
(B) West Bengal
(C) Tamil Nadu
(D) Orissa 
Ans: C 
66. Which one of the following places gets the least rainfall?
(A)Bikaner
(B) Leh
(C)Jodhpur
(D) Jaisalmer 
Ans: B 
67. In which State of India, Fulhar Lake is situated?
(A) Madhya Pradesh
(B)Uttarakhand
(C)Uttar Pradesh
(D)Jammu & Kashmir  
Ans: C 
68. Among the SAARC countries the most densely populated country is?
(A) Bangladesh
(B) India
(C) Pakistan
(D) Maldives 
Ans: A 
69. Which one of the following waterfalls in India has the most height
(A) Barchipani Falls
(B) Jog Falls
(C)Meenmutty Falls
(D)Kunchikal Falls 
Ans: D 
70. On which one of the following rivers is located Indo-Pak Bagalihar Project?
(A)Sutlej
(B) Jhelum
(C)Beas
(D) Chenab 
Ans: D 
71. Arrange the following Indian States in a chronological order, according to their formation, and
select the correct answer by using the codes given at the end—
1. Chhattisgarh
2. Arunachal Pradesh
3. Jharkhand
4. Sikkim.
Codes:
(A) 4,1,3,2
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 3,2,1,4
(D) 1,4,2,3 
Ans: B 
72. About 30 per cent of India’s area lies in the three States of?
(A) Rajasthan, Uttar Pradesh and Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh, Andhra Pradesh and Gujarat
(C) Rajasthan, Madhya Pradesh and Maharashtra
(D)Maharashtra, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh 
Ans: C 
73. Consider the following statements and state which one of them is correct?
(A) L’Aquila is a famous castle in Romania
(B) L’Aquila is the famous beach in France on the shores of Mediterranean sea
(C) L’Aquila is a famous castle in France
(D) L’Aquila is a place in Italy 
Ans: D 
74. About one-third of India’s cattle population is found in three
States. They are…….
(A) Bihar, Maharashtra and Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh, West Bengal and Uttar Pradesh
(C) Punjab, Orissa and Rajasthan
(D) Andhra Pradesh, Karnataka and Rajasthan 
Ans: B 
75. The recently appointed Chief of the Nepal Army (August- September2009) belongs to ?
(A) Erstwhile royal family
(B) Privileged elite classes
(C) Indigenous tribes
(D) Maoists party 
Ans: C 
76. A ship caught in August 2009 in the eastern territorial waters of India, plying without persuation, belonged to?
(A) China
(B) North Korea
(C) South Korea
(D) Thailand 
Ans: B 
77.. The largest tribal group of India
is?
(A) Bhils
(B) Gonds
(C) Santhals
(D) Tharus 
Ans: B 
78. Which of the following tribes of india practise polyandry?
1. Gonds
2. Nagas
3. Jaunsaris
4. Todas.
Select the correct answer from the codes given below-
(A)1 and 2
(B) 2 and 3
(C)3 and 4
(D)1 and 4 
Ans: C