Tuesday, October 29, 2013

current GS

1.Name the cyclone which was hit to Indian states Odisha and Andhra Pradesh ?

Answer: Phailin

2.Typhoon Nari was hit over which country ?

Answer: Philippines

3. 2013 Nobel Prize for economics winner?

Answer: Robert Shiller, Eugene Fama, and Lars Peter Hansen

4.Who is the winner of DSC Prize for South Asian Literature 2013 ?

Answer: Jeet Thayil (Narcopolis)

5.Winner of 2013 Shanghai Masters title ?

Answer: Novak djokovic

6.. Name the UIDAI chairman who was recently in news?

Answer: Nandan Nilekani

7.Newly appointed India’s hockey coach?

Answer: Terry Walsh

8.Recently elected SBI first women chairperson?

answer: arundhati bhattacharya

9. Man Booker prize 2013 winner?

Answer : Eleanor Catton

10. What is the full form for ” NDMA” ?

Answer : National Disaster Management Agency

11. What is the nationality of Eleanor Catton?

answer : New Zealand

12.what is name for India’s Mars mission?

Answer : Mangalyaan

13. who is the youngest man booker prize winner?

Answer : Eleanor Catton

Wednesday, October 16, 2013

FORMATION OF INDIAN STATES

FORMATION OF INDIAN STATES >>>

♣ अरुणाचल प्रदेश- २०फेब्रुवारी१९८७.

♣ आंध्र प्रदेश- ०१ऑक्टोबर १९५३.

♣ आसाम- २६जानेवारी१९५०.

♣ उत्तर प्रदेश- १५ऑगस्ट१९४७....

♣ उत्तरांचल- ०९नोव्हेंबर२०००.

♣ ओरिसा- १५ऑगस्ट१९४७.

♣ कर्नाटक- १५ऑगस्ट१९४७.

♣ केरळ- ०१नोव्हेंबर १९५६.

♣ गुजरात- ०१मे१९६०.

♣ गोवा- ३०मे१९८७.

♣ छत्तीसगढ- ०१नोव्हेंबर २०००.

♣ जम्मू काश्मिर- २६ऑक्टोबर १९४७.

♣ झारखंड- १५नोव्हेंबर २०००.

♣ तामिळनाडू- १५ऑगस्ट१९४७.

♣ त्रिपुरा- २१जानेवारी १९७२.

♣ नागालॅंड- ०१डिसेंबर१९६३.

♣ पंजाब- १५ऑगस्ट१९४७.

♣ पश्चिम बंगाल- १५ऑगस्ट१९४७.

♣ बिहार- १५ऑगस्ट१९४७.

♣ मणिपूर- २१जानेवारी १९७२.

♣ मध्य प्रदेश- ०१ऑगस्ट१९५६.

♣ महाराष्ट्र- ०१मे१९६०.

♣ मिजोराम- २०फेब्रुवारी १९८७.

♣ मेघालय- १५एप्रिल१९७०.

♣ राजस्थान- ०१नोव्हेंबर १९५६.

♣ सिक्किम- १६मे१९७५.

♣ हरियाणा- ०१नोव्हेंबर १९६६.

♣ हिमाचल प्रदेश- २५जानेवारी१९७१.

केंद्रशासित प्रदेश

♣ अंदमान आणि निकोबार- ०१नोव्हेंबर १९५६.

♣ चंढीगढ- १९६६

♣ दादरा नगरहवेली- ११ ऑगस्ट१९६१.

♣ दिव दमण- ३०मे१९८७.

♣ पॉंडीचेरी- ०७जानेवारी १९६३.

♣ लक्षद्विप- ०१नोव्हेंबर १९५६.

Thursday, October 10, 2013

बैंकों के बारे में कुछ महत्वपूर्ण जानकारी

बैंकों के बारे में कुछ महत्वपूर्ण जानकारी

***************************

1. भारत में खुलने वाला पहला बैंक – बैंक ऑफ हिन्दुस्तान (सन् 1770 में खुला)

2. चेक सिस्टम जारी करने वाला भारत का पहला बैंक – बंगाल बैंक (Bengal Bank) द्वारा पहली बार सन् 1784 में चेक सिस्टम जारी किया गया

3. बचत खाता (Savings Bank a/c) खोलने वाला भारत का प्रथम बैंक – प्रेसीडेंसी बैंक (Presidency Bank) द्वारा पहली बार सन् 1830 में बचत खाता खोला गया......

4. भारत में खुलने वाला पहला विदेशी बैंक – Comptoire d’Escompte de Paris of France (सन् 1860 में खुला)

5. वर्तमान में कार्यरत भारत का सबसे पुराना बैंक – इलाहाबाद बैंक (Allahabad Bank)

6. विदेश में शाखा खोलने वाला भारत का प्रथम बैंक – बैंक ऑफ इन्डिया ने सन् 1946 में भारत के बाहर लंदन में पहली बार अपनी शाखा खोली

7. म्युचुअल फंड आरम्भ करने वाला प्रथम बैंक – भारतीय स्टेट बैंक (State Bank of India)

8. क्रेडिट कार्ड जारी करने वाला प्रथम बैंक – सेंट्रल बैंक ऑफ इन्डिया

9. ATM सेवा शुरू करने वाला प्रथम बैंक – HSBC

10. इन्टरनेट बैंकिंग सेवा शुरू करने वाला प्रथम बैंक – ICICI

Wednesday, October 9, 2013

RAS Pre Papers GK,GS 2008

RAS Pre Papers GK,GS 2008

1. Minamata disease is caused by:

A. Mercury

B. Cadmium

C. Lead

D. Zinc

Ans: A

2. Govt. of rajasthan has constituted one organization to advise the govt. on reforms in economic matters is:

A. Economic policy and reform counsel

B. Reform committee on economic policy

C. Council for economic reforms

D. Economic advisory committee:

Ans: A

3. Under which article of Indian constitution, it is the duty of the Union govt. to protect states against external aggression and internal disturbance:

A. 355

B. 356

C. 352

D. 360

Ans: A

4. Which one of the following group of organism has significance in diagnosing the death by drowning:

A. Lichens

B. Protozoa

C. Cyanobacteria

D. Diatoms

5. Heavy rainfall in pushkar, where does the flood occurs:

A. Ajmer

B. Sawaimadhopur

C. Balotara

D. Sojat

Ans: C

6. On a specific day and time temp. was 48 degree C in churu and 24 C in Shimla, Two metallic cups identical in all respects contained water at 95 degree C in churu and 71 Degree  in shimla. Which one of these two cups reached room temp. first:

A. Cup in Churu

B. Cup in shimla

C. Both reached room temp. at same time

D. Data are not enough to find out results

Ans: C

7. Who won the Booker Prize 2008:

A. Arvind adiga

B. Aruna Roy

C. Rajendra Singh

D. Megha Patekar

Ans: A

8. The first woman four star genera in US military is:

Ans: Anne Dun Woody

9. Which one of the following acid is formed during the change of milk into curd

A. Acetic acid

B. Ascorbic Acid

C. Citric Acid

D. Lactic Acid

Ans: D

10. What is the height of Guru shikar peak in Rajasthan

A. 1722

B. 1724

C. 1750

D 1780 Meter

Ans: A (1722 Meters)

11. Kharia, Raswani, Shibhala and Udisbhar are:

A. Wines

B. Kuchamani Khyal actors

C. Villages in Barmer

D. Kota doriya sarees type

Ans: C

12. "Archaeopteryx" is connecting link between:

A. Amphibia and aves

B. Reptiles and aves

C. Reptiles and Mammals

D. Aves and Mammals

Ans: B

13. CIMMCO is:

Ans: CIMMCO wagon factory restarted in Bharatpur after 8 Years

14. Port Pradeep is located at:

A. Kerala

B. West Bengal

C. Karnataka

D. Orissa

Ans: D

15. Mangla-Bhagyam, Shakti and Aishwarya is:

A. Plans for SC/ST Girls

B. Oil Discoveries

C. Universities in Pvt. Sector

D. Natural gas units

Ans: B

16. Among the crafts that have been shortlisted by National Institute of Design for geographical indicator status is:

Ans: Jaipur for Blue pottery and Udaipur for Clay work

17. Pearl is mainly constituted of:

A. Calcium carbonate

B. Calcium Sulphate

C. Calcium Oxalate

d. Calcium Oxide

Ans: A

18. FINGER LAKE REGION is located at:

A. USA

B. Australia

C. Austria

D. UK

Ans: A

19. Major flood in Kawas, Barmer occur in:

A. 2005

B. 2006

C. 2007

D. 2008

Ans: B

20. Which Scent has Headquarter in Shahpura, Bhilwara

A. Dadu

B. Vallabh

C. Nimbark

D. Ramsnehi

Ans: D

21. Author of Ashtadhyayi is:

A. Varahmihir

B. Kalidas

C. Panini

D. Balram

Ans: A

22. Adamya Chetna trust, Havells India LTD, Hindustan Zinc, DSCL Kota is related to:

A. Production of Handicraft and Industrial goods

B. Mid day meal programme

C. Infrastructure Development in Rajasthan

D. SEZ in rajasthan

Ans: B

23. The whole dispute between Subhas chandra bose and Right wing, after the Tripuri session of congress centers around to the question of:

A. Formation of congress working comittee

B. Policy towards princely states

C. Attitute towards central govt.

D. Double membership of Socialist party workers

Ans: A

24. Rajasthan Born Industrialist Help CM Raman for Research with Rs. 22000 in 1920 was:

A. Purshotam das bajaj

B. Jamshedji tata

C. Mangiram Bangur

D. Ghanshyam das birla

Ans: D

25. Author of ANDHAYUG is:

A. Ramdhari singh Dinkar

B. Mahaveer prasad Diwedi

C. Dharam veer Bharti

D. Mohan Rakesh

Ans: C

26. UN General Assembly President is:

A. Hib Major

B. Miguel D'Escoto

C. J. Chirac

D. Jian Zemin

Ans: B

Rasexam.com Tips: Current President is Abdulaziz Al-Nasser of Qatar

27. Atlas Mountains are situated in:

A. Asia

B. Africa

C. Australia

D. Europe

Ans: B

28. Per capita income at current Price in Rajasthan during 2007-2008 is about:

A. 20000

B. 22000

C 24000

D 18000

Ans: B

29. Nawalgarh(Sikar) was in news because of:

Ans: The Govt. has taken responsibility to provide the land to cement manufacturer.

30. Which one of the following changes occuer when salt is added in water:

Ans: Boiling point is increased while freezing point is decreased.

31. When a person enters in a dark room from strong linght area he is not able to see clearly for some time. later he gradually begins to see things. this is because:

A. Change in the size of Pupil.

32.  Exclude which is not correct:

Ans: Bureau of investment promotion is an agency for promotion of small scale industry projects.

33. The art style which combines indian and greek feature is called:

A. Sikhar

B. Verra

C. Gandhar

D. Nagar

Ans: C

34. First DNA Bank of asia is established at:

A. Jaipur

B. Kota

C. Chennai

D. Lucknow

35. Raika's in rajasthan are:

A. Traditional Hourse breeders

B. Traditional Camel Breeders

C. Used to sell goods from village to village

D. Salt traders

Ans: B

36. First session of Rajputana-Madhyabharat Sabha was held at:

A. Delhi

B. Ajmer

C. Indore

D. Udaipur

Ans: A

37. Author of "The audacity of Hope" is:

A. Nayan tara sehgal

B. Salman rushdie

C. Vikram seth

D. Barack Obama

Ans: D

38. RIDCOR Stands for:

Ans: Road Infrastructure Development Company of Rajasthan.

39. Inscription which through light on writing of Maharana Kumba is:

Ans: Kirtistambha Prashasti 1460

40. Gyan Peetha award on 6th Nov 2008 given to:

A. Vinit Narayan

B. Rehman Rahi

C. Kamleshwar

D. Gyan Chaturvedi

Ans: B

41. For which desirable character the transgenic Crop "GOLDEN RICE" is produced:

A. Vitamin A

B. Amino acid

C. Insulin

D. Starch

Ans: A

42. World's youngest king belongs to:

A. Saudi arebia

B. Japan

C. Bhutan

D. Thailand

Ans: C

43. mammoth is the ancestor of:

A. Dog

B. Horse

C. Camel

D. Elephant

44. Which district produced largest ISABGOL:

A. Jhalawar

B. Jalore

C. Sirohi

D. Bundi

Ans: B

45. "Lasodia Movement was launched by:

A. Mavji

B. Govind giri

C. Surmal das

D.  Motilal Tejawat

Ans: C

46. Chairmen of ISRO is:

A. KS Kasturirangan

B. Abdul Kalam

C. Madhavan Nair

D. KM Bhandari

Ans: C

Rasexam.com  Tips: Current ISRO Chairmen is K. Radhakrishnan

47. Most stable ecosystem is:

A. Forest

B. Grassland

C. Desert

D. Marine

Ans: D

48. Which tree is called "Flame of Forest in rajasthan"

A. Khejri

B. Neem

C. Palas

D. Paras peepul

Ans: C

49. Which city is called Suncity:

A. Jaipur

B. Jodhpur

C. Bikaner

D. Jaisalmer

Ans: B

50. Common thing among arya samaj, Brahm Samaj  and Ramkrishan mission is:

Ans:None of these three had a political mission but they helped to develop a spirit of patriotism

51. Incorrect about NREGA:

Ans: This act specifies the individuals works but only for the SC and ST below poverty line.

52. Mahajanpad situated on bank of river godawari was:

A. Avanti

B. Vatsa

C. Assaka

D. Kamboja

53. Nethra-ki-pal is known for mineral:

A. Iron ore

B. Copper

C. Lead and Zinc

D. Manganese

Ans: A

54. Bull-Seal of Indus valley civilization was found at:

A. Harappa

B. Chanhudaro

C. Lothal

D. Mohenjodaro

Ans:A

55. Incorrect about Inflation:

Ans: Fr some commodities retain prices are also considered for measurement of Inflation

56. District with least population density in rajasthan:

A. Bikaner

B. Barmer

C. Jaisalmer

D. Jodhpur

Ans: C

57. Bio-Magnification means:

Ans: Increasing the amount of pesticides in the organisms of successive tropic level.

58. CHANDRAYAN-I was lauched from:

A. Orissa

B. Tamilnadu

C. Karnataka

D. AP

Ans: D

59. By which process Alum cleans the muddy water:

A. Absorption

B. Adsorption

C. Coagulation

D. Dialysis

Ans: C

61. Handloom mark shows the standard of:

A. Handloom cloths

B. Craft works

C. Hand embroidery

D. Hand Block printing

Ans: A

62. Which country has signed an agreement on Civil nuclear cooperation with India in sept. 2008:

A. Australia

B. Japan

C. Brazil

D. France

Ans: D

63. Who was appointed the president of South africa after resignation of Thabo Mbeki:

Ans: Kglea Motlanthe

64. Desert development programme was started in rajasthan:

A. 1960-61

B. 1977-78

C. 1982-82

D. 1994-95

Ans: B

65.  Which pair is matching:

Ans: Masuria Dori - Kota

66. Under whose command marwari forces was sent to support sanga against Babar:

A. Rao ganga

B. Maldeo

C. Biram Deo

D. Suja

Ans: B

67. The Hot spot of biodiversity in india:

Ans: Eastern Himalaya and Western Ghat

68. Who has been chosen for Bharat Ratna:

A. Devanand

B. Pandit Bhimsen Jodhi

C. Kanshi Ram

D. Atal Bihari Vajpayee

69. Mahakma Baquit was used for:

Ans: Charge the revenue arearers in good harvest year

71. Generally Coral reefs are found at:

Ans: Between tropics of Cancer and Capricorn coastal areas.

72. Which one of following is used for synthesis of Polythene:

A. Methan

B. Ethane

C. Propane

D. Butane

Ans: B

73. A Bird eye review of macro economic development under various programmes launched by the state govt. in rajasthan is availabe in:

Ans: Economic Review

74. How many Million plus cities india have (CENSUS 2001)

A. 39

B. 49

C. 29

D. 59

Ans: A

75. National water development agency was established in year:

A. 1969

B. 1970

C. 1980

D. 1990

Ans: C

76. Author of Nyaya darshan was:

A. Gautam

B. Kanad

C. Kapil

D. Badrayan

Ans: A

77. KANDHAMAL is part of:

A. Orissa

B. Rajasthan

C. Maharashtra

D. Gujarat

Ans: A

78. Indian PM elected RS MP from:

A. Punjab

B. Assam

C. Haryana

D. Gujarat

Ans: B

79. In which province Muslim league formed govt. after 1946 election:

A. Bengal

B. North east frontier

C. Punjab

D. Bihar

Ans: A

80. Which city is known as Menchaster of rajasthan:

A. Kota

B. Udaipur

C. Pali

D. Bhilwara

Ans: D

81. Pheromones are found in:

A. Insects

B. Snakes

C. Birds

D. Bats

Ans: A

82. Which is not part of seven sisters:

A. Meghalaya

B. West bengal

C. Arunachal Pradesh

D. Tripura

Ans: B

83. Main function of colonisation in rajasthan is to:

A. Provide residential plots

B. Acquire land by govt.

C. provide irrigation facility

D. Allot land

84. Who is governor of West Bengal:

A. Gopal Gandhi

B. Shiv charan mathur

C. Surjit singh barnala

D. Nawal kishore sharma

Ans: A

85. Which act intriduced DYARCHY at the center:

A. Act of 1909

B. Govt of India, ACT 1919

C. Govt of India, ACT 1935

D. Govt of Indai, ACT 1947

Ans: C

86. Symbol of world wild life is:

A. Polar bear

B. White bear

C. Red panda

D. Cheeta

Ans: C

88. In which direction Monsoon rainfall in rajasthan increases

A. Southwest-northeast

B. Southeast-Northwest

C. Northwest-Southeast

89.Dhawadiya were the persons:

Ans: Who used to participate in the race.

90. By which process the sea water can be converted into pure water:

A. Deliquescence

B. Efflorescence

C. Electric separation

D. Reverse Osmosis

Ans: D

91. Jal durg is situated at:

A. Ajmer

B. Aamer

C. Siwana

D. Gangron

92. Azolla-Anabaena Bio-fertilizer is used for crop:

A. Wheat

B. Rice

C. Mustard

D. Cotton

93. "Bani Thani" Painting is related to:

A. Bundi school

B. Kishangarh School

C. Chavand school

D. Jaipur School

94. Which group of district has highest forest area:

A. Baran-udaipur, chittorgarh

B. Bharatpur, jhalawar,kota

C. Karauli, sirohi, dungarpur

D. Banswara,dholpur,rajsamand

Ans: A

95. Which statement is false:

Ans: The Blue wave scattered more than violet wave of light so that the sky appears blue.

96. Maximum production of KHAS comes from:

A. Sawaimadhopur, tonk, bharatpur

B. Ganganagar, dausa, alawar

C. Jhalawar, Kota-Bundi

D. Dungarpur-Banswara-Udaipur

Ans: A

97. Who represented Congress in 2nd Round table conference:

A. Jawaharlal nehru

B. Motilal nehru

C. Abdul kalam azad

D. Mahatma gandhi

Ans: D

98. Author of "VANSA BHASKAR":

A. Bankidas

B. Gauri shankar ojha

C. Shyamaldas

D. Surajmal Mishran

Ans: D

99. "MAITRI EXPRESS" train is introduced between:

A. Kolkata and dhaka

B. Amritsar and lahore

C. Delhi and srinagar

D. Lucknow and kathmandu

Ans: A

100. Baxa tiger project is located at:

A. MP

B. Rajasthan

C. Gujarat

D. West bengal

Ans: D